Tulburări de auz
Pierderea graduală a auzului trece frecvent neobservată, însă generează o invaliditate senzorială cel mai frecvent la persoanele vârstnice, afectând 30% din pacienții peste 65 de ani. Aceasta este o problemă gravă de morbiditate pentru ca afectează calitatea auditivă, dar și buna dispoziție a persoanelor în vârstă. Scăderea auzului creează dificultate de comunicare și îi obligă pe cei afectați la izolare față de membrii familiei și prieteni și privare de orice activitate socială.
Aveți un început de scădere a auzului dacă aveți tendința să:
- Vorbiți tare
- Puneți oamenii să repete
- Faceți efort să auziți ceea ce vi se comunica verbal
- Nu puteți urmări succesiunea evenimentelor dintr-o discuție
- Încercați să auziți mereu cu aceeași ureche
- Credeți că oamenii „mănâncă cuvintele”
- Ridicați fără ezitare volumul la radio și televizor
- Auziți cu greu telefonul
- Vă izolați de anturajul dumneavoastra
- Percepeți zgomote în ureche (acufene)
- Răspundeți cu întârziere
- Deveniți aparent indiferent la ceea ce vi se spune
Presbiacuzia este una din manifestările de îmbătrânire a urechii interne, adică blocarea sunetelor acute, de exemplu trilul pasărilor și unele consoane (s, ş, f), percepția de false sunete acute. Cuvintele își pierd claritatea. Dacă sunteți afectați de presbiacuzia „ascultați” ceea ce vi se spune dar nu „înțelegeți” întotdeauna sensul cuvintelor.
Surditatea de transmisie împiedică sunetele să ajungă la urechea internă, iar cele care ajung sunt slabe, dar devin clare la o tonalitate mai înaltă a vocii ridicate. Poate fi vorba de un dop de cerumen, o infecție, lichid în urechea medie sau de creșterea anormală a micilor oase din ureche. Unele dintre cauze pot fi rezolvate medicamentos sau pe cale chirurgicală.
Surditatea centrală este determinată de o leziune a centrului nervos auditiv central după un accident vascular cerebral (AVC), un traumatism cranian sau o perioadă îndelungată de temperatura crescută. Auziți ce vi se spune dar nu înțelegeți corect.
Zgomotele în ureche constituie o problemă frecventă. Pacientul aude sunete în ciuda absenței oricăror sunete din exterior. Sunetele diferă de la o persoana la alta (zgomot de insectă, un suflu, ..) și se asociază câteodată cu iritabilitate, fatigabilitate, scăderea capacității de concentrare, panică și depresie. Unii aud zgomotul tot timpul. Acufeneele se asociază, de obicei, cu scăderea auzului, dar unii pacienți pot acuza acufene și fără afectarea acestuia. În ultimul caz trebuie suspicionată o posibilă leziune de ureche internă și investigată corespunzător. Cauzele acufenelor sunt : expunerea la zgomot intens, modificarea urechii interne conform vârstei, ingestia unor medicamente (doze mari de aspirina), hipertensiunea arterială, traumatismul cranian, afectarea nervului auditiv și acumularea de lichid în urechea internă.
Motivele surdității
Cauzele cele mai frecvente ale surdității sunt:
- Senescența
- Expunere repetată la zgomote
- Ereditate
- Disfuncție a urechii medii
- Unele medicamente ototoxice
- Afecțiuni neurologice sau AVC
- Traumatism cranio-facial
- Infecții ale urechii interne
- Tumoră de nerv auditiv.
Care este atitudinea corectă în acest caz ?
Un consult O.R.L. complet și o audiogramă pentru a determina tipul și gradul hipoacuziei, eventual stabilirea tratamentului necesar sau indicația de aparat auditiv dacă este cazul.